Mindfulness

mindfulness

Mindfulness, ik had er nog nooit eerder van gehoord tot ik via een vriendin daarmee in aanraking kwam. Ik had geen flauw idee wat het inhield, en dacht eigenlijk vooraf al dat het niet iets voor mij zou zijn. Echter blijkt het tegendeel waar te zijn, en probeer ik mij nu dagelijks tot iets te zetten wat met Mindfulness te maken heeft.

Wat is Mindfulness

Mindfulness is eigenlijk simpel gezegd ”genieten van het nu” en proberen niet te denken aan straks, vanavond of morgen. Normaal gesproken zijn we allemaal continu bezig met alles wat komen gaat ,de boodschappen die nog moeten gebeuren, die ene was die nog opgehangen moet worden en die vriendin die vanavond langs zou komen. Met Mindfulness hou je je daar eigenlijk allemaal niet mee bezig, maar blijf je vooral in het moment. Bijvoorbeeld een moment dat ik naar het bos gaat, op het moment dat ik daar ben denk ik niet na over alles wat nog komt. Maar luister ik naar de vogeltjes die het bos doorvliegen, het knisperen van de bladeren en takjes waardoor dieren wandelen, de wind die waait en de zon die op mijn huid schijnt waardoor het warm wordt. Ik probeer op die momenten écht alleen in het nu te blijven.  Nou is het de bedoeling met Mindfulness om daar een levensstijl van te maken, om voornamelijk in het hier en nu te blijven en niet de hele tijd je gedachte te laten afdrijven, zo ben je productiever maar ook minder bezig met alle dingen om je heen.

Wat doe ik ermee

Persoonlijk vind ik het heel fijn om juist de kleine dingen weer te kunnen zien en te waarderen. Nu lukt dat mij nu op dit moment niet elke dag, maar het lukt soms wel. Aangezien mijn stresslevel zo hoog zit/zat, was het belangrijk om mijn focus te gaan verleggen naar mijzelf. Niet meer naar wat anderen vinden of denken, of wie ik tekort doe of waarom mensen dingen niet begrijpen. Ik ben enorm van controle, maar met Mindfulness laat je dat dus helemaal los. Je bent in het hier en nu, doet dingen die je op dat moment nodig hebt en denkt niet aan morgen, over een week of een maand later. En dat geeft lucht en adem, om even pauze te nemen van alles om je heen. Zo ben ik ook dagelijks positieve quotes gaan tekenen, tekenen wat ik sowieso op dit moment al heel rustgevend vind, en positieve quotes omdat je dat juist weer lichtpuntjes kan gaan geven. En als ik dan teken, denk ik aan niks anders dan alles wat ik op dat moment aan het doen ben.

Waarom doe ik het

Enkele weken geleden kreeg ik de diagnose dat ik een depressie zou hebben, dit kon ik mijzelf eerlijk gezegd niet voorstellen want ik ben toch sterk?! Naarmate de tijd vorderde merkte ik pas hoe diep ik was weggezonken van mijn werkelijke zelf, dat er niet veel lichtpuntjes meer te vinden waren en dat ik op een punt was beland waar ik geen wegen meer zag naar het positieve. Ik zocht uitvluchten in ongezonde voeding, afzetten en negatieve gedachten. Bleef het liefste gewoon in m’n bed, trok m’n deken over m’n hoofd en bleef het liefste de hele dag liggen. (Wat natuurlijk geen optie is als je kinderen hebt) Nu ben ik druk bezig om mijzelf weer op de rit te krijgen, en dat met gebruik van Mindfulness.

Ken jij het al?

Zijn jullie al eens in aanraking gekomen met Mindfulness? Wat is jullie ervaring ermee? Ik ben reuze benieuwd naar jullie verhalen.

 

 

0 Comments
Share

Tamara

Reply your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*

%d bloggers liken dit: